Symptomen van MS?

Wat zijn de symptomen van MS?

In ons eerste artikel hebben we de symptomen van MS al uitvoerig besproken. Lees dus ook wanneer heb je ms?

Toch willen we dit nog kort bespreken. Vanwege de aard van de ziekte zijn de symptomen altijd zeer persoonlijk. Dit kan bij de ene persoon helemaal anders zijn dan bij de andere persoon.

Twee van de meest voorkomende symptomen zijn waarschijnlijk het gevoel hebben vermoeid te zijn en problemen ondervinden tijdens het wandelen.

De meeste MS-patiënten hebben problemen met vermoeidheid. En die vermoeidheid is erger dan gewoon moe zijn. Het werkt zeer slopend waardoor gaan werken om gewoon dagelijkse taken uit te voeren een hele opgave is. Dit is voor veel mensen met MS dan ook geen evidentie mag ook niet verwacht worden van een persoon met MS.

Moeite om te wandelen kan verschillende oorzaken hebben;

 • Geen gevoel meer hebben in de benen of in de voeten
 • Moeite hebben met het houden van het evenwicht
 • Verzwakte spieren hebben
 • Spasmen hebben in bepaalde spieren (vaak in de benen)
 • Enorme vermoeidheid kan hier ook in meespelen. Als de MS-patiënt hierdoor ten val komt kan dit ernstige gevolgen hebben en leiden tot zware verwondingen

 

Nog veel voorkomende symptomen zijn:

 • Moeite om te spreken
 • Cognitieve problemen hebben om zich te concentreren, dingen te onthouden, de aandacht er bij houden om problemen op te kunnen lossen
 • Pijn: dit kan zowel klinisch als chronisch voorkomen

 

Wat is multiple sclerose?

MS is een chronische ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Het immuunsysteem valt myeline, de beschermende laag rond onze zenuwvezels aan. Hierdoor komen ontstekingen en littekens (ook wel laesies genoemd) tot stand. Voor de hersenen is het dan niet gemakkelijk om signalen van je lichaam door te sturen. Er zijn ook verschillende soorten MS. De types zijn onder meer:

 • RRMS: RRMS staat voor Relapsing-Remitting MS. Dit betekent een duidelijk terugval van de ziekte waarop remissies volgen. De meest voorkomende symptomen voor dit geval is matig tot zwaar afwezig zijn tijdens een remissie. De ziekte zet zich niet verder tijdens de periode van remissie. RRMS is bij het begin de meest voorkomende vorm van MS.
 • CIS: CIS staat voor klinisch geïsoleerd syndroom. Dit omvat een deel van symptomen die door demyelinisatie in het centrale zenuwstelsel. Dit deel duurt minstens een volledige dag. De twee onderdelen hiervan zijn monofocale en multifocale. Een monofocaal deel betekent dat er een letsel veroorzaakt wordt door slechts één symptoom. Een multifocaal komt voor bij meer dan één laesie en dus ook meer dan één symptoom.Hoewel deze delen gekenmerkt worden voor MS is dat niet voldoende om de juiste diagnose te kunnen stellen. Het is niet omdat aan bovenstaande symptomen voldaan is dat deze persoon zeker MS heeft. Hiervoor wordt best een gediplomeerde dokter gecontacteerd. Wel is het zo dat als aan bovenstaande symptomen voldaan is, de kans op MS te hebben vergroot wordt. Als de laesies er niet zijn dan heb je minder kans om MS te ontwikkelen.
 • PPMS: PPMS staat voor Primair-Progressief MS. DIt houdt in dat de neurologische functie steeds erger wordt sinds het begin dat de symptomen zich voordien. Toch wil die niet zeggen dat een korte stabiliteit niet voorkomen kan worden.
  Progressief-Relapsing MS was een term die men vroeger gebruikte voor mensen die lijden aan progressieve MS met een duidelijke terugval. Nu noemen mensen het gewoon PPMS. In het vakjargon worden de woorden “actief” of “passief” ook wel eens gebruikt om de ziekte specifieker te beschrijven.
 • SPMS: SPMS staat voor secundair-progressieve MS. SPMS treed op wanneer RRMS verandert in de progressieve vorm. Er kunnen nog steeds zichtbare terugvallen voorkomen met daarbovenop een geleidelijke verslechtering van de functies die een mens heeft of een handicap.

 

Behandeling voor MS

Er is momenteel nog geen behandeling beschikbaar dat MS volledig geneest. Wel bestaan er behandelingen die de levensverwachting verlengen en het leven aangenamer maakt voor mensen met MS.

Mensen die lijden aan Relapsing-Remitting MS (RRMS), dan kan je kiezen voor een medicatie dat de ziekte transformeert. Dit is bedoeld om de voortgang van de ziekte te vertragen en de frequentie van terugval te verminderen.

Medicatie als Copaxone en Glatopa die zelf kunnen geïnjecteerd worden om de ziekte te transformeren kunnen ook een oplossing bieden. Denk daarbij aan glatirameren en bèta-interferonen zoals:

 • Avonex
 • Betaseron

Daarnaast zijn er ook nog orale medicijnen zoals:

 • Deimethyl-fumaraat (Tecfidera)

Daarnaast zijn er nog andere medicaties die een arts kan voorschrijven om de lijdensweg te verzachten. Denk daarbij maar aan corticosteroïden en prednison om recidieven te kunnen behandelen.

Er zijn nog andere behandelingen mogelijk ook maar omdat de symptomen van patiënten vaak zo verschillend zijn, is het vaak aangeraden om een flexibele aanpak te hanteren. Wat voor de ene persoon goed werkt, werkt daarom niet altijd voor de andere persoon goed. Er is dus niet één behandeling dat alle mensen met MS kan helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Voor de meesten is een flexibele aanpak dus noodzakelijk.

 

De diagnose van MS

Voordat een arts MS kan diagnotiseren moeten er heel wat testen gedaan worden. Denk daarbij aan een neurologisch onderzoek, je geschiedenis bij de huisarts bekijken en een hele reeks andere testen. Pas dan zal een dokter kunnen bepalen of je aan MS lijdt of niet.

De testen kunnen onder andere deze zijn;

 • MRI test. Met behulp van een vloeistof dat contrast aantoont kan de MRI test actieve en passieve letsels over de hersenen en de volledige ruggenmerg gaan opsporen. Dit vereist wel een stimulatie van zenuwbanen om de elektrische activiteit in de hersenen te kunnen analyseren. De drie types die artsen hiervoor kunnen gebruiken om MS te kunnen diagnotiseren zijn visueel, in de hersenstam en zintuiglijk.
 • Een lumbaalpunctie kan helpen voor je arts om afwijkingen in de ruggenmerg te detecteren. Dat kan helpen om bepaalde infectieziekten uit te sluiten.
 • Artsen gebruiken ook wel eens bloedonderzoek om andere aandoeningen die gelijkaardige symptomen hebben uit te kunnen sluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *