Nog een verhaal over diagnose van Multiple Sclerose

leven met ms verhalen

Nog een verhaal over diagnose van Multiple Sclerose

In een vorig blogbericht hebben we al 2 verhalen kunnen lezen van mensen die de diagnose van Multiple Sclerose hebben gekregen en hoe ze dat ervaren hebben. In dit blogbericht hebben we nog een verhaal dat ik ben tegengekomen over iemand dat de diagnose van MS moest verwerken. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Hopelijk kan dit je helpen inzien wat mensen die te horen krijgen dat ze MS hebben doormaken of heb je er zelf wat steun aan als je zelf te horen hebt gekregen dat je Multiple Sclerose hebt. Zie dit als een grote steunactie voor mensen met MS.

“Moeite met praten. Dat was mijn eerste symptoom van MS. De dokters vertelden me eerst dat ik een inwendige oor infectie had en staken het dan op een ander type van een infectie alvorens ze me de diagnose van ‘waarschijnlijk MS’ gaven. Dat was ondertussen drie jaar later. Ik was nog maar 19 jaar.

Wanneer ik de diagnose kreeg werd er niet over gepraat en kwam het niet in het nieuws. Ik had niets van informatie. Ik wist enkel wat er over geroddeld werd en dat was eng.

Hierdoor nam ik mijn tijd vooraleer ik het anderen vertelde. Ik hield het geheim voor mijn ouders en vertelde het enkel aan mijn verloofde omdat ik vond dat hij het recht had om dat te weten.

Ik was bang over wat hij zou denken als ik het altaar op zou komen met een kruk dat verpakt is in blauw textiel of een rolstoel met witte parels. Ik heb hem de optie gegeven om zijn leven zonder mij verder te zetten als hij niet met een zieke vrouw opgescheept zou willen zitten.

Ik was bang van mijn ziekte en ik was bang om het anderen te vertellen door het taboe dat er rond de ziekte heerst.

Je verliest vrienden omdat ze denken dat je ‘dit’ of ‘dat’ niet kan. De telefoon stopt langzaamaan met bellen. Zo is het nu niet meer. Ik ga uit en doe alles. Maar ik ben de beste jaren van mijn leven verloren.

Nadat ik ook te kampen kreeg met zichtproblemen moest ik mijn droomjob als laser technicus in een ziekenhuis opgeven en permanent als anders-valide door het leven gaan. Mijn hart was gebroken en ik zat vol woede maar achteraf gezien voel ik me gefortuneerd.

Die verschikkelijke ziekte veranderde in de beste zegen. Ik kon aanwezig zijn voor mijn kinderen wanneer ze  me nodig hadden. Hen zien opgroeien is zeker iets wat ik gemist zou hebben als ik mijn droomjob wel had kunnen uitvoeren.

Ik waardeer het leven nu meer dan ooit tevoren en ik vertel andere patiënten die net de diagnose hebben gekregen dat er altijd een positieve kant is, zelfs wanneer je het niet verwacht.”

 

Opnieuw hoop ik dat dit verhaal van een mede-patiënt een hart onder de riem mag zijn. Praten over MS kan een hele opluchting zijn. Zolang je je er niet goed bij voelt hoeft dat natuurlijk niet. Maar erover praten en beseffen dat je er niet alleen voor staat kan deugd doen. Ook met lotgenoten praten kan helpen. Daarvoor is deze site ook ontstaan, om mensen met MS dichter bij elkaar te brengen. Zodat de taboesfeer zou verdwijnen. En dat je beseft dat er nog andere mensen zijn die in een soortgelijke situatie zitten.

leven met ms verhalen

 

 

Meer informatie over MS? Bezoek dan ook eens http://www.ms-vlaanderen.be/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *